Moscow and St. Petersburg

2008. október 25., szombat

"Haborus" nap

Gorog ortodox pap haverommal tartottunk egy Haborus napot, ami lenyegeben abbol allt, hogy szerda este megneztuk az Admiralis cimu filmet, ami nemreg jott ki a mozikba es nagy sikerfilmnek nez ki itt Oroszorszagban. Ez egy Orosz haborus-romantikus film, tenyleg nagyon szepen megcsinaltak, annak is tettszeni fog aki a haborus jeleneteket szereti es annak is aki inkabb a szenvedos romantika irant erdeklodik. A film legelejees a legvege olyan mintha Titanic-bol masoltak volna, szinten egy oreg neni emlekezik vissza a regi szep idokre, es itt is a ferfi foszereplo hal meg a vegen :(
Ezzel inditottuk meg a Haborus napot, masnap csutortokon, suli utan hova mashova vezethetett volna az utunk mint az Aurora cirkalohoz.

Az Auróra cirkalo a cari haditengereszet pancelos cirkaloja. Reszt vett az 1917-es petervari oktoberi forradalomban, amelynek egyik jelkepeve valt.
(1917. március 10-én (február 28-án) a fellázadt matrózok megölték a hajó parancsnokát (M. I. Nyikolszkij) és elsőtisztjét (P. P. Ogranovics). A matrózok az Aurórán forradalmi bizottságot alakítottak. A matrózok többsége 1917 folyamán a bolsevikokhoz csatlakozott. A petervari Katonai Forradalmi Tanacs utasitasara 1917. november 7-en az Auróra matrozai elfoglaltak a aároskozpontot a Vaszileszkij-szigetettel osszekoto Nyikolajevi hidat. Este 21.15-kor a matrozbol lett bolsevik hajoparancsnok, parancsara a hajoorrban levo lovegbol leadott lövés adott jelt a Teli Palota ostromára.)

1957-tol muzeumhajokent a Nevan horgonyoz. Nevet Aurorarol, a romai mitologia Hajnal Istennojerol kapta.

Odafele, abban fogadtunk, hogy ennyibe fog kerulni, mert itt Petervaron is ugy mint Moszkvaba mindenert kell fizetni, kiveve, ha van orosz diakigazolvanyunk. En 50 rubelt, mondtam, hogy diakkal annyiba, fog kerulni, o 100-at mondott, hogy azert megis ez az Aurora, biztos tobbett kell erte fizetni, mint mas muzeumokert. A legnagyobb meglepetesunkre nem volt sehol penztar, csak ugy fel lehetett, menni. Zavarba is jottunk, hogy ilyen meg nem tortent, mert pl az Ermitazsba sem kell fizetni a diakoknak, de megis sorba kell allni diakjegyet igenyelni. Itt meg az sem kellett, egyedul, ha az ember a hajo belsejeben akar fotozni azert kell csak 50 rubelt fizetni. A film utan sokkal nagyobb elmeny volt a hajon maszkalni, el tudtuk kepzelni, hogy mi is folyt a hajon, utkozetben, csendesebb idokben.

Mivel az ido jo volt, folytattuk utunkat az Petervari katonai emlekek felkutatasaban, es elmentunk, a petervari gyozelemi-parkba. Ugyan nem volt olyan monumentalis mint Moszkvaban, es ez tenyleg parkkent funkcional, sok szoborral, tavakkal. Kellemes hely foleg igy osszel, amikor a park rngeteg szinben pompazik. Seta utan pedig levezeteskeppen, nekiultunk egy Risk vagy mas neven Riziko tarsasnak, en a vorosokkel o pedig a kekekkel indult neki a vilagmeghoditasnak:) NEm fejeztuk be a jatekot, hiaba jatszottunk vagy ot oran at, nem birtunk egymassal, igy kiegyeztunk egy Bipolaris vilaggal a vorosok es a kekek kozott:)

Nincsenek megjegyzések:

Forgalmas nap a Petervari metron

Petervar ejszaka

Glukoza - Schweine a zene nem a klip a lenyeg:)

Leningrad song 1975

Putyin song

Putin - ya ostanus (maradok)

Saint Petersburg in street photography

Peterhof

Saint Petersburg

До Свидания Mockba

Dima Bilan - Holigan

5nizza

чёрный бумер | SEREGA

Любэ Kombat

Guitar - Peter Nalitch

Mnogotochie "America" with english subtitles

Noize MC "За Закрытой Дверью"

Тутси - "ЧАШКА КАППУЧИНО"

Noize MC - a song for radio

Жанна Фриске Ла-ла-ла

Russian cartoon: Sherlock Holmes & Dr. Watson (Eng subs) p1

Russian cartoon: Sherlock Holmes & Dr. Watson +Eng subs (p2)

Russian girls

Russian house

Russian Military TV Commercial

Russian Military TV Commercial 2

Russian army

RUSSIAN VODKA commercial

Russian Breakdance

Kalinka show

Kalinka - Russian Folk Song by Moscow Nights/Golden Gates

Orosz legiero dala

Russian Rhythmic Gymnastics Training Center

Russian happy birthday

Timbaland - The Way I Are - Russian Version (sorta)

Прекрасное далеко Russian (D'n'B mix)

Russian R&B

Russian National Anthem (Rock)

Russian Hip-hop (Timati)

Russian mafia rap

Katyusa

puskin summer

puskin summer

Veszelyes keresztezodes

Egy kis mulatos!!!!! az orosz dizsibol :)

Moscow never sleep

Sweet home alabama es a voros hadsereg

Felvonulas a voros teren

Moszkva metro